Veelgestelde vragen tijdelijke sluiting door coronavirus

Waarom is het examencentrum gesloten?

Elke organisatie heeft de opdracht gekregen om te voorkomen dat vele mensen op hetzelfde moment bij elkaar komen. Alleen zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus helpen tegenhouden. In het examencentrum komen er te veel mensen op korte tijd bij elkaar.

Is de Examencommissie volledig gesloten?

Nee, we werken gewoon door. We blijven examens corrigeren en resultaten publiceren. We beantwoorden jullie vragen, behandelen vrijstellingsdossiers en doen alles wat we normaal gezien doen. We nemen alleen geen examens af en doen geen infosessie.

Wat met de geplande examens?

Het is onze ambitie om alle geplande examens in te halen tegen 15 augustus. Om dat te kunnen realiseren, moeten we de planning tot 17 juli volledig schrappen en helemaal opnieuw maken.

Wanneer kan je het examen inhalen?

We doen ons best om alle inhaalexamens te plannen tussen de dag dat het examencentrum weer opent en 15 augustus. Om te garanderen dat echt iedereen het geplande examen kan inhalen, zullen we onze kandidaten zelf een examenmoment geven. Je zal dus jammer genoeg niet kunnen kiezen. Je zal wel mogen uitschrijven uiteraard en zelf een later examenmoment kunnen plannen.

Hoe kan je inschrijven op het inhaalexamen?

Voorlopig hebben we de planning geblokkeerd zodat niemand nog kan inschrijven of uitschrijven. We zorgen ervoor dat je automatisch een plaats krijgt op het inhaalexamen. Je moet dus zelf niet inschrijven. Je krijgt hierover een melding maar je moet nog even geduld hebben. Je moet de planning op het platform dus niet angstvallig in de gaten houden. We reserveren de examenplaatsen echt voor kandidaten die een examen moeten inhalen en zetten de planning dus niet zomaar online.

Is een mondeling examen op afstand geen optie?

Dat beginnen we volgende week te testen. Op 1 en 2 april testen we met 12 kandidaten of we op een kwalteitsvolle manier mondelinge examens op afstand kunnen afnemen. Als die test vlot loopt, starten we een week later met inhaalexamens. We geven voorrang aan kandidaten uit de derde graad aso, kso en tso die een examenn hadden gepland in de periode van de sluiting.

We evalueren de test op 3 april en houden jullie op de hoogte.

Heeft het zin om nu een opdracht op te laden die bij je examen hoort?

Nee, dat heeft geen zin. Je moet nu geen opdracht opladen. Je krijgt voor je volgende examen zeker een kans om de opdracht op te laden.

Wat met de praktijkervaring voor portfolio in de derde graad bso?

Ben je aan het werken om praktijkervaring op te doen en vraag je je af of je nu door de coronacrisis minder werkervaring mag hebben om je portfolio in te dienen? Het antwoord is nee. We blijven 950 uren werkervaring eisen. Die heb je nodig om slaagkans te hebben op je assessments en om in aanmerking te komen voor het diploma.

Kan je doorwerken, dan is er geen probleem. Ook thuiswerk telt mee op voorwaarde dat je een ondertekend document hebt van je werkgever waarin staat dat je mocht thuiswerken, hoeveel uren je gewerkt hebt en wat je takenpakket was.

Is het examencentrum gesloten in de zomervakantie?

Als het nodig is, dan houden we het examencentrum de hele zomer open. We weten dat heel wat kandidaten zich in september willen inschrijven in de hogeschool of aan de universiteit. Daarom willen we alle examens ingehaald hebben tegen 15 augustus.

Normaal gezien sluiten we het examencentrum tussen 15 juli en 15 augustus, maar dit jaar bestaat de kans dat we open blijven om examens in te halen.

Wat met niet-deelnames?

Maak je geen zorgen over niet-deelnames. Niemand kan er één krijgen op dit moment.

Sinds 11 maart kon je geen niet-deelname krijgen als je te laat uitschreef of niet kwam opdagen. Die tijdelijke maatregel hebben we ingevoerd om te voorkomen dat mensen ziek examen kwamen doen uit schrik voor een sanctie.

Omdat het toekennen van niet-deelnames een automatisch proces is in het kandidatenplatform, hebben kandidaten soms op de avond van het examen toch een niet-deelname gekregen. We hebben dat de volgende morgen altijd rechtgezet.

Tijdelijke maatregelen werken nooit met terugwerkende kracht. Heb je bijvoorbeeld op 9 maart een niet-deelname gekregen, dan vinden we dat jammer voor jou maar daar kunnen we niets aan veranderen. 

Wat met de infosessies?

Alle infosessies zijn voorlopig afgelast. Wie ingeschreven is op 1 van deze sessies, krijgt een nieuwe plaats op extra infosessies die we plannen van zodra het weer kan. Schrijf dus niet in op latere data, die je nu nog op onze website ziet staan. De kans dat we nog meer sessies moeten schrappen is groot.

Wat met de inzages?

Ook inzages kunnen ten vroegste pas weer vanaf 20 april. Heb je in de periode van de sluiting een inzage, dan verplaatsen we die. Je krijgt hierover een melding via het kandidatenplatform.

Werkt het oude kandidatenplatform nog na 31 maart?

Ja, we stellen de overschakeling nog even uit. We willen jullie nu geen extra stress bezorgen als je nog geen digitale sleutel hebt. Maar maak hem wel aan en beslis hoe je wil inloggen op het platform. Het nieuwe kandidatenplatform is echt veel makkelijker in gebruik. Probeer het maar eens uit! Het inloggen via een sms-code, itsme, google authenticator of een token word je wel gewoon.

Zorg er wel voor dat je de pincode van je identiteitskaart kent of vraag nu een nieuwe aan. Dat kan via de website belgium.be

Vragen over het coronavirus? 

Wil je meer info, check dan de website www.info-coronavirus.be.

Heb je een dringende vraag, bel naar het federale callcenter 0800/14689.