Veelgestelde vragen tijdelijke sluiting door coronavirus

Waarom eerst inzages?

We vinden het belangrijk dat je de kans krijgt om je vorige examen in te kijken voor je een nieuw examen aflegt. Anders weet je niet wat er is misgelopen. Ook tijdens de sluiting hebben we nog heel wat resultaten gepubliceerd. Kandidaten die niet geslaagd waren, kunnen nu onmiddellijk naar een inzage komen. Daarom organiseren we eerst inzages en dan pas weer examens.

Moet je als kandidaat zelf aanwezig op de inzage?

Nee, je mag iemand in jouw plaats sturen zo lang de coronamaatregelen gelden. Er mag maar 1 persoon tegelijk binnen in het gebouw waardoor we je de kans willen geven om iemand af te vaardigen. die persoon moet zich wel aanmelden met jouw identiteitskaart. We vinden het vooral belangrijk dat je iets hebt aan de inzage.

Wanneer kan je het examen inhalen?

Voor elk vak in elke studierichting is er een inhaalexamen voor 15 augustus.

Hoe kan je inschrijven op het inhaalexamen?

Voorlopig kan je alleen de volgorde van de examens zien. in de loop van deze week zetten we alle ewamens online.

Had je een examen gepland, dan krijg je voorrang bij de inschrijving. Er is echt voor iedereen een plaats. Je krijgt enkele dagen de tijd om je in te schrijven. We geven je een deadline. Na die deadline mogen kandidaten die niet gepland hadden de overgebleven plaatsen innemen.

Verlies je het recht op een inhaalexamens als je je ondertussen hebt ingeschreven op een latere datum?

Nee. Maar je zal je wel moeten uitschrijven op de latere datum voor je je mag inschrijven op het inhaalexamen. Inschrijven voor een inhaalexamen, zal je moeten doen binnen een bepaalde termijn.

Waarom moet je elk examen echt afleggen?

Scholen kunnen nu zelf beslissen welke examens ze wel of niet organiseren. Wij kunnen dat niet. Wij testen per vak in 1 examen of je alle eindtermen van de volledige graad beheerst. Scholen geven hierover 2 jaar les, geven regelmatig taken, toetsen en examens. Daardoor hebben ze voor verschillende vakken nu al voldoende info om te kunnen bepalen of hun leerlingen de eindtermen voldoende beheersen en moeten ze geen eindexamen afnemen.

Het maakt niet uit of het om een A-vak of B-vak gaat, elk vak is even belangrijk en moet dus getoetst worden bij de Examencommissie.

Kan je een mondeling examen afleggen via videogesprek?

Mondelinge examens nemen we voorlopig alleen af via videogesprek af. We geven eerst de kans aan kandidaten in de derde graad aso, kso en tso. Maar ook kandidaten uit de derde graad bso, de eerste en tweede graad zullen het examen op deze manier mogen afleggen.

Voor kandidaten die recht hebben op ondersteunende maatregelen, plannen we dit type van examen niet in een aparte categorie. Je mag dus gewoon inschrijven.

Heeft het zin om nu een opdracht op te laden die bij je examen hoort?

Nee, dat heeft geen zin. Je moet nu geen opdracht opladen. Je krijgt voor je volgende examen zeker een kans om de opdracht op te laden.

Hoe kan je een opdracht maken als je thuis zit en niemand ziet?

Voor bepaalde onderzoeksopdrachten moet je gegevens of foto's verzamelen om je onderzoek goed te kunnen uitvoeren. Dat is nu minder makkelijk omdat je de regels voor social distancing moet respecteren. Wil je toch aan je opdracht werken, probeer dan creatief te zijn in hoe je de info verzamelt. Voor wiskunde kan je vrienden en familie vragen om foto's te bezorgen via sociale media. Geef hen dan goede richtlijnen mee, zodat de foto's bruikbaar zijn.

Hoe geraak je aan de boeken die je moet lezen voor Nederlands?

Boeken die geschreven zijn voor WO I en WO II kan je meestal gratis lezen in de digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, dbnl.org.

Voor recentere boeken, kan je:

  • informeren bij je bibliotheek of je het boek kan reserveren en op een afgesproken moment kan afhalen. Heel wat bibliotheken werken nu zo.
  • een online abonnement nemen bij Kobo. De eerste 30 dagen is het gratis, daarna betaal je 9,99 euro per maand of 12,99 euro als je luisterboeken neemt. Het abonnement kan je makkelijk weer opzeggen.
  • het boek online kopen. Als je een e-reader hebt kan je een e-book kopen. Dat is altijd goedkoper. 

Wat met de praktijkervaring voor portfolio in de derde graad bso?

Ben je aan het werken om praktijkervaring op te doen en vraag je je af of je nu door de coronacrisis minder werkervaring mag hebben om je portfolio in te dienen? Het antwoord is nee. We blijven 950 uren werkervaring eisen. Die heb je nodig om slaagkans te hebben op je assessments en om in aanmerking te komen voor het diploma.

Kan je doorwerken, dan is er geen probleem. Ook thuiswerk telt mee op voorwaarde dat je een ondertekend document hebt van je werkgever waarin staat dat je mocht thuiswerken, hoeveel uren je gewerkt hebt en wat je takenpakket was.

Is het examencentrum gesloten in de zomervakantie?

Als het nodig is, dan houden we het examencentrum de hele zomer open. We weten dat heel wat kandidaten zich in september willen inschrijven in de hogeschool of aan de universiteit. Daarom willen we alle examens ingehaald hebben tegen 15 augustus.

Normaal gezien sluiten we het examencentrum tussen 15 juli en 15 augustus, maar dit jaar bestaat de kans dat we open blijven om examens in te halen.

Wat met de infosessies?

Alle infosessies zijn voorlopig afgelast. Wie ingeschreven is op 1 van deze sessies, krijgt een nieuwe plaats op extra infosessies die we plannen van zodra het weer kan. Schrijf dus niet in op latere data, die je nu nog op onze website ziet staan. De kans dat we nog meer sessies moeten schrappen is groot.

Wat met de inzages?

Ook inzages kunnen ten vroegste pas weer vanaf 20 april. Heb je in de periode van de sluiting een inzage, dan verplaatsen we die. Je krijgt hierover een melding via het kandidatenplatform.

Werkt het oude kandidatenplatform nog na 31 maart?

Ja, we stellen de overschakeling nog even uit. We willen jullie nu geen extra stress bezorgen als je nog geen digitale sleutel hebt. Maar maak hem wel aan en beslis hoe je wil inloggen op het platform. Het nieuwe kandidatenplatform is echt veel makkelijker in gebruik. Probeer het maar eens uit! Het inloggen via een sms-code, itsme, google authenticator of een token word je wel gewoon.

Zorg er wel voor dat je de pincode van je identiteitskaart kent of vraag nu een nieuwe aan. Dat kan via de website belgium.be

Vragen over het coronavirus? 

Wil je meer info, check dan de website www.info-coronavirus.be.

Heb je een dringende vraag, bel naar het federale callcenter 0800/14689.