Studierichtingen

Ons aanbod is beperkt tot studierichtingen die haalbaar zijn via zelfstudie. Ga je meteen voor een diploma en kies je een studierichting in de derde graad? Hou dan rekening met je toekomstplannen. 

Getuigschriften

Eerste graad

Onderwijsvorm Studierichting

A-stroom

Basisvorming A

B-stroom Basisvorming B

 

Tweede graad

Vanaf 1 januari 2023 is het aanbod aan studierichtingen met de bijhorende examenprogramma’s aangepast aan de nieuwe eindtermen secundair onderwijs. We spreken niet langer van aso, bso, tso maar van doorstroomfinaliteit, arbeidsmarkfinaliteit en dubbele finaliteit. In het overzicht zie je welke oude studierichting overeenkomt met welke nieuwe. 

Ben je kandidaat in de tweede graad en heb je je examenprogramma eind december 2022 niet afgewerkt, dan moet je op 1 januari 2023 overschakelen. Resultaten van vakken met dezelfde naam nemen we automatisch over naar de nieuwe studierichting. 

Bekijk de vakfiches voor de richting via deze linkLet op: selecteer eerst de graad en dan de studierichting die je wil volgen. Je ziet nu de vakfiches van alle vakken binnen deze studierichting.

aso (huidige richtingen)

Doorstroom (nieuwe richtingen)

Economie
Humane Wetenschappen
Latijn
Wetenschappen

Economische wetenschappen 
Humane wetenschappen
Latijn
Natuurwetenschappen
Moderne Talen

bso (huidige richtingen)

Arbeidsmarkt (nieuwe richtingen)

Kantoor

 

Organisatie en logistiek

 

tso (huidige richtingen)

Dubbele finaliteit (nieuwe richtingen)

Handel-talen

Bedrijf en organisatie

Maatschappij en welzijn

Diploma's 

Derde graad

 

 

Meer info
  • Waarom is er maar een beperkt aantal studierichtingen bij de Examencommissie?

Het aanbod van de Examencommissie is beperkt. We bieden enkel studierichtingen aan die haalbaar zijn via zelfstudie. Daardoor is ons aanbod aan studierichtingen die voorbereiden op hoger onderwijs ook groter dan studierichtingen die voorbereiden op de arbeidsmarkt.

  • Kan je van studierichting veranderen?

Ja, dat kan. Je moet wel opnieuw inschrijven, een nieuwe studierichting selecteren en betalen via het kanddiatenplatform. Je moet een nieuwe planning maken. Je bestaande planning vervalt. Je examenbeurten blijven wel behouden. Had je in de vorige studierichting nog 1 examenbeurt voor geschiedenis, dan heb je ook in de nieuwe studierichting 1 beurt. We zetten resultaten die gelden uit je vorige studierichting automatisch over. 

  • Kan je 2 studierichtingen tegelijk doen?

Je mag inschrijven voor 2 studierichtingen uit een verschillende graad. Je kan bijvoorbeeld tegelijk inschrijven voor Humane wetenschappen in de tweede graad en de derde graad.

Binnen een graad mag je geen studierichtingen tegelijk doen. Een uitzondering hierop is wanneer je in 2022 wil overschakelen naar een nieuwe studierichting binnen de tweede graad. Dat kan gratis vanaf 25 juli. Je bent dan ook nog ingeschreven in je huidige studierichting en bent dus tijdelijk ingeschreven voor twee studierichtingen binnen dezelfde graad. Voor de eerste en derde graad is dit niet van toepassing.

  • Kan je onmiddellijk starten in de derde graad?

Ja, dat mag. Je kan meteen inschrijven voor de derde graad, ook al heb je geen getuigschrift van de eerste of de tweede graad.

Belangrijk in de derde graad bso

Kies je voor de derde graad bso? Dan wil je een diploma waarmee je vlot kan doorstromen naar de arbeidsmarkt. Je hebt dan voldoende werkervaring nodig. Die werkervaring moet je met een portfolio bewijzen in het nieuwe examenprogramma.