Infosessie

Ben je van plan om deel te nemen aan onze examens? Neem dan een half uur de tijd om onze info te bekijken. Voor je beslist of Examencommissie echt iets voor jou is, weet je maar beter hoe je examenprogramma er zal uitzien, hoe en wanneer je examens plant, hoe de examens verlopen en wat je moet doen om je voor te bereiden.

In 8 korte filmpjes maak je kennis met alle aspecten van de Examencommissie. Enkele kandidaten vertellen je hoe zij hun traject beleven en wat hun toekomstplannen zijn. 

 

 

 

Welke studierichting je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie en je toekomstplannen.
Wil je later naar de universiteit of hogeschool, kies dan aso, kso of tso.
Wil je een diploma om onmiddellijk door te stromen naar de arbeidsmarkt, dan is bso een goede optie.

Uniek aan Examencommissie is dat je alle keuzevrijheid hebt. Je bepaalt zelf in welke graad en welke studierichting je inschrijft. 

Houd er rekening mee dat we niet alle studierichtingen van het secundair onderwijs aanbieden. Het examenprogramma moet haalbaar zijn via zelfstudie. 

Voor je een studierichting kiest, bekijk je best alle vakfiches in de rubriek Studierichtingen

Je bepaalt je examenplanning zelf door te kiezen uit de examendata die wij ter beschikking stellen op het kandidatenplatform.  Voor elk vak vind je altijd een beschikbare examenplaats binnen 4 maanden. 

Benieuwd naar hoe de examens verlopen? De meeste examens zijn digitaal en vinden plaats in het examencentrum in het Consciencegebouw in Brussel.  Voor de taalvakken heb je niet alleen een digitaal maar ook een mondeling examen.  In verschillende studierichtingen zijn er ook praktijkexamens. Echte proefexamens hebben we voorlopig niet maar we tonen wel enkele voorbeelden in de rubriek Examens.

Je voorbereiden op de examens doe je met onze vakfiches. Daarin leggen we uit wat je moet kennen en kunnen en geven we extra info over het verloop van het examen, de manier waarop we beoordelen en geven we een lijst van curusmateriaal waarmee je je kan voorbereiden. Meer info vind je in de rubriek Vakfiches

Registreren op het kandidatenplatform

Beslis je om in te schrijven, dan moet je je eerst registreren op het kandidatenplatform met je elektronische identiteitskaart. Je vult je contactgegevens aan en laadt ook een recente foto op. Zo kunnen we je identiteit bij elk examen controleren. 

Daarna kies je een studierichting en betaal je 1 keer 33 euro inschrijvingsgeld. Je kan je inschrijven in verschillende graden tegelijk maar in elke graad mag je maar 1 studierichting kiezen. 

Alles wat je nodig hebt, vind je op het kandidatenplatform: je plant er je examens, vraagt eventueel ondersteunende maatregelen aan of vrijstellingen, raadpleegt je resultaten, regelt je administratie, leest onze meldingen en stelt er ook je vragen. 

Examens plannen

Plan realistisch en houd rekening met de in-en uitschrijftermijnen.  Schrijf je op tijd uit als je niet klaar bent voor het examen en kom naar het examen dat je gepland hebt. Doe je dat niet, dan word je bij de vijfde keer in 1 jaar geschorst voor 2 maanden. Geen fijne regel in het examenreglement maar wel fair tegenover medekandidaten. 

Heb je nood aan ondersteunende maatregelen tijdens het examen zoals het gebruik van voorleessoftware of extra tijd? Vraag de maatregelen aan via het kandidatenplatform en laad het gevraagde attest op. Meer info vind je in de rubriek Ondersteunende maatregelen. 

Voldoe je aan alle voorwaarden om vrijstellingen te krijgen,  vraag de vrijstellingen aan via het  kandidatenplatform en laad de gevraagde bewijzen op. Wij geven alleen vrijstellingen in de derde graad. Meer info vind je in de rubriek Vrijstellingen

Examens afleggen

Je bent ingeschreven op het examen en bent er helemaal klaar voor. Je meldt je aan in het examencentrum waar je wordt opgevangen door de onthaalmedewerkers en toezichters. Aarzel niet om vragen te stellen als er iets niet duidelijk is. Maar bekijk zeker ook alle instructies en lees ons examenreglement.  Hoe beter je op de hoogte bent, hoe makkelijker je je kan concentreren op het examen zelf en hoe minder stress. 

Woon je in het buitenland en heb je de Belgische nationaliteit? Dan kan je een aanvraag doen om bepaalde vakken af te leggen vanuit het land waar je woont.  Als je aanvraag wordt goedgekeurd, kan je op vaste data per maand examen afleggen. Je hebt minder keuzemogelijkheden maar moet dan niet speciaal naar België komen. Niet voor elk vak is een examen opafstand mogelijk. Je aanvraag doe je in de rubriek Verblijf in het buitenland.

Resultaten raadplegen

Na het examen wil je natuurlijk zo snel mogelijk je resultaat kennen. Niet alle examens zijn echter even snel gecorrigeerd. Bij een digitaal examen is er weinig of geen verbeterwerk en doen we enkel een controle. dan kan de publicatie snel gaan. Bij schriftelijke examens verrichten correctoren het verbeterwerk en hebben we de voorziene termijn van 30 dagen echt nodig. Bij mondelinge praktijkexamens houden de examinatoren onderling overleg voor ze de beoordeling bekendmaken en moet je minstens een week wachten. 

Wil je weten wat het betekent om geslaagd te zijn voor een vak en vraag je je af of we ook delibereren? Bekijk zeker het filmpje.

Ben je niet geslaagd, dan heb je inzagerecht. Voor bepaalde vakken kan je een online inzage doen via het kandidatenplatform maar meestal moet je een inzage plannen en naar het examencentrum komen. Ook dat doe je via het platform. 

Het moment waar je naar uitkijkt, is de dag dat je getuigschrift of diploma aangetekend bij je thuis wordt afgeleverd. Je diploma zit meteen ook in de LED databank van de Vlaamse Overheid waardoor je het altijd online kan raadplegen als je het nodig hebt. 

En dan ben je klaar voor een volgende stap, net zoals onze kandidaten die er met plezier over vertellen. 

Heb je alle info bekeken en twijfel je nog of Examencommissie wel iets voor jou is? Raadpleeg de info op onze website en bel ons eventueel via de gratis infolijn 1700.  Maar spreek er ook over met  mensen die jou goed kennen en kunnen adviseren over eventuele andere mogelijkheden om  een getuigschrift of diploma te behalen. 

Registreer je op het kandidatenplatform