Examencentrum

Veelgestelde vragen 

Waarom zijn bepaalde examens in het examencentrum en andere online?

Op zich hebben we alles heel veilig en volgens strikte maatregelen georganiseerd in het examencentrum. Maar het blijft belangrijk om het aantal mensen in het examencentrum en op het openbaar vervoer te beperken. Daarom organiseren we de examens voor grote groepen van kandidaten online via proctoring. Zo kunnen we alle examens van november en december op een veilige manier inhalen. 

We organiseren 8 examendagen en een inzage in het examencentrum en 5 examendagen online. De laatste digitale examens vinden plaats op 17 december. De laatste mondelinge examens op 18 december. 

Is de Examencommissie gesloten op dit moment? 

Nee, wij werken gewoon door. Je kan ons een melding sturen via het kandidatenplatform of bellen via 1700 als je vragen hebt. We blijven ook mondelinge examens, assessments onthaal en praktijkexamens techniek afnemen via videogesprek. We verbeteren examens en publiceren resultaten. We zullen uitgebreider testen met digitale examens online voor grotere groepen van kandidaten. Op technologisch vlak is er vooruitgang gemaakt de voorbije maanden, waardoor we hopen dat we bepaalde examens kwaliteitsvol vanop afstand en dus online zullen kunnen organiseren.

Kan je een mondeling examen afleggen op dit moment?

Ja, we organiseren alle mondelinge examens via videogesprek. Ook die examens die oorspronkelijk gepland waren in het examencentrum vinden gewoon plaats op de geplande datum maar dan wel via Google Meet. Heb je geen computer of tablet met webcam, dan schrijf je beter uit. Doe dat ten laatste 7 dagen voor het examen. 

Nog nooit deelgenomen aan een examen via videogesprek? Wij organiseren elke werkdag tussen 10 uur en 11 uur een testmoment voor wie zich heeft ingeschreven voor een eerste mondelinge examens via Google Meet.  Lees de handleiding.

Hoe verloopt een online examen en wat zijn de technische vereisten?

Om een online examen te kunnen doen, moet je beschikken over een computer of laptop met camera en een smartphone met camera. Zo kan je tijdens het examen gefilmd worden vanuit alle hoeken van de ruimte waarin je examen aflegt. Je moet alleen in de ruimte zitten en je moet tonen dat je geen documenten, rekenmachine... bij jou liggen hebt. Ten laatste 24 uur voor het examen krijg je een link om een systeemtest te doen. Doe die onmiddellijk want pas als je de test gedaan hebt, krijg je de link naar het examen zelf.  Je  krijgt ook een inlogcode voor de start van je examen. Die werkt vanaf het staruur van het examen zoals vermeld in het kandidatenplatform.

Je moet gedurende het hele examen volledig en alleen in beeld zijn om een geldig examen af te leggen. Bij het uitvallen van je camera, kan je hulp vragen via de helpdesk van Proctor. Dat gaat via een chatfunctie onderaan rechts in het scherm van Proctor. Valt je internetverbinding uit, dan is het examen afgelopen en kan je niet opnieuw starten.  Daarom is de verplichte systeemtest zo belangrijk. Stuur onmiddellijk een melding via het kandidatenplatform. Tijdens het examen zijn ook wij beschikbaar om je zo nodig te helpen. 

Lees de volledige handleiding digitaal examen via proctor.

Wat zijn de belangrijkste richtlijnen bij een online examen via proctor?

 1. Doe de systeemtest waarin je checkt of alles werkt ten laatste 24 u. voor de start van het examen en doorloop hem helemaal. Je krijgt hiervoor een mail van Proctor Exam in het Engels.
 2. Begin een half uur voor de start van het examen met de setup van je computer, smartphone en examenruimte. Het startuur van het examen staat in het kandidateplatform op de Homepage in je agenda. 
 3. Controleer of je camera op je computer aan de voorkant en die op je smartphone aan de achterkant correct gericht zijn op jezelf. 
 4. Toon je identiteitskaart tijdens de setup zo dat we echt alles kunnen zien. Houd geen duim of vingers op de kaart zelf.
 5. Heb je een probleem? Start dan onmiddellijk een chatgesprek in het Engels onderaan rechts in het scherm van Proctor Exam. Wij zien die chatgesprekken ook en weten dat je een probleem hebt. 
 6. Klik op het startuur van het examen op Examen starten 
 7. Vul de code in die je gekregen hebt. Typ zorgvuldig over en maak geen fouten of kopieer en plak de code in het startscherm. Werkt ze niet, probeer dan opnieuw en controleer goed op fouten. 
 8. Blokkeert er iets in je examen, bijvoorbeeld een filmpje? Refresh dan met het ronde pijltje dat naar rechts wijst bovenaan in je scherm of met ctrl+shift+r. Ga door met je examen als er iets blijft hangen en probeer regelmatig opnieuw. Je mag de tijd niet uit het oog verliezen. 
 9. Ben je klaar? Sluit dan eerst het examen zelf door op het kruisje te klikken bovenaan in de tab van je examen. De knop beëindigen in het examen zelf werkt niet om te voorkomen dat je per ongeluk afsluit. 
 10. Druk ten slotte op de blauwe knop Finish Examen in de tab van Proctor Exam. 

 

Wat zijn de belangrijkste regels bij een online examen via proctor? 

Bij een examen dat je thuis aflegt, horen natuurlijk heel wat controles op fraude. Zowel Proctor Exam als wij voeren de nodige checks uit na het examen. daarvoor hebben we enkele dagen nodig. Pas als alle controles zijn gedaan, kunnen we de resultaten publiceren. Ook bij digitale examens zal je dus minstens 10 dagen moeten wachten op je resultaat. 

 1. Je legt examen af op een computer of laptop en niet op een smartphone of tablet.
 2. Je bent ten laatste 15 minuten na het startuur begonnen aan het examen. Ben je niet ingelogd, dan kan je niet meer deelnemen. 
 3. Je hebt een duidelijke en recente foto van je aangezicht in het kandidatenplatform
 4. Je e-mailadres in het kandidatenplatform is het adres waarmee je examen aflegt.
 5. Je bent alleen in een examenruimte en er ligt niets op je examentafel of binnen handbereik, zoals boeken, notities, een onderlegger met wereldkaart, eten, drank, een rekenmachine...
 6. Je hebt een leeg kladblad en een balpen. Een schrift of notitieboekje mag niet. 
 7. Je hebt geen koptelefoon of oortjes in. 
 8. Je gebruikt geen eigen materiaal zoals rekenmachine of atlas. Je krijgt van ons alle links naar online materiaal.
 9. Je bent gedurende het volledige examen in beeld en sluit je examen af voor je proctor sluit. 
 10. Je meldt problemen tijdens het examen via de chatfunctie van proctor of via een melding in het kandidatenplatform. Achteraf kunnen we niets doen.

Waarom kan je sinds 24 november niet meer in- of uitschrijven voor online examens via proctor?

Om budgettaire en organisatorische redenen moeten we goed op voorhand weten hoeveel kandidaten er aan elk proctorexamen deelnemen. Daarom kunnen we het ons niet permitteren dat er op het laatste moment nog kan worden ingeschreven of uitgeschreven. De enige reden waarom we op dit moment toelaten dat kandidaten zich op het laatste moment uitschrijven voor examens in het examencentrum, is om te voorkomen dat je ziek naar een examen komt en misschien wel andere kandidaten besmet met het coronavirus. Voor examens die je thuis aflegt, kunnen we de normale regels laten gelden en kan je niet meer uitschrijven buiten de door ons bepaalde deadline. 

Wat met de praktijkexamens sport?

Sportexamens kunnen we dit jaar niet meer organiseren omdat de meeste sportactiviteiten nu niet mogen en de sportcomplexen gesloten zijn. Pas in januari kunnen we ze ten vroegste op de planning zetten. 

En de inzages in het examencentrum?

De inzages van november worden verplaatst naar 3 december. Er is een inzagemoment in de voormiddag en 1 in de namiddag. Er zijn voldoende plaatsen beschikbaar. Je kan dus nog inschrijven tot en met  29 november.

Tot wanneer mag je uitschrijven voor een mondeling examen via videogesprek? 

Tot 7 dagen voor het examen. Onze normale regels gelden bij examens via videogesprek. Als je niet klaar bent om examen af te leggen, bedenk je dan goed op tijd als je wil uitschrijven.

Ben je plots ziek of gebeurt er iets onverwachts waardoor je geen examen kan afleggen, dan krijg je een niet-deelname. We vragen geen doktersattesten of redenen waarom je geen examen aflegt. Je mag per jaar 4 keer niet deelnemen aan een examen. Bij de vijfde keer word je 2 maanden geschorst.  

 

10 richtlijnen voor jou

1

Kom geen examen afleggen of inzage doen als je ziek bent.

2

Kom alleen en dus zonder begeleider het Consciencegebouw binnen en meld je aan bij het onthaalpunt van de Examencommissie in de inkomhal.

3

Draag een mondmasker dat je zelf meebrengt.

4

Beperk je persoonlijke spullen en breng ze mee in een kleine tas. Je kan geen locker gebruiken en we hebben geen opbergruimte voor reistassen, helmen of andere grote zaken.

5

Breng je eigen balpen en zo nodig geodriehoek of markeerstift mee in een doorzichtig tasje.

6

Breng je eigen koptelefoon of oortjes mee voor luisteropdrachten. Geen airpods of koptelefoon via bluetooth.

7

Volg de aangeduide route van en naar het examencentrum en let op markeringen voor afstand, ook bij het aanmelden aan de onthaalbalie.

8

Ontsmet je handen bij het binnenkomen in het examencentrum. Het ontsmettingsproduct staat voor je klaar.

9

Ga na aanmelden onmiddellijk naar de examenruimte. Er is geen wachtruimte.

10

Lees al onze meldingen op het platform en info op deze website en stuur ons op voorhand een melding als iets niet duidelijk is.

Veiligheidsmaatregelen

We houden het veilig in het examencentrum met: 

 • respect voor alle hygiënerichtlijnen en social distancing

 • aangepaste procedures om fysiek contact te vermijden

 • het dragen van een mondmasker dat iedereen zelf meebrengt en ontsmetten van de handen bij het binnenkomen

 • maximum 85 kandidaten per examensessie of inzagemoment

 • een extra examenruimte op de benedenverdieping

 • enkel toegang voor kandidaten, geen begeleiders

 • het ontsmetten van elke examenplaats na gebruik

 • een vaste, verplichte route van en naar het examencentrum

 • goed opgeleide medewerkers die alle maatregelen kennen en toepassen

Hoe meld je je aan?

Lees hoe je in 5 stappen aanmeldt in het examencentrum.

Bekijk zeker ook de veelgestelde vragen.

Hoe leg je veilig examen af?

Lees hoe je in 5 stappen examen aflegt.

Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Hoe doe je veilig inzage?

Lees hoe je in 5 stappen inzage doet.

Bekijk ook de veelgestelde vragen.